Først klargøres auberginerne: Skyl og skræl dem, og
skær dem i 1 cm skiver. Kom dem i en skål med 2 spsk Maldonsalt og vend det
rundt. Lad det trække mens resten forberedes:
Squash
skylles og skrælles i stiber på langs. Skæres i 1 cm skiver - gem i en skål.
Peberfrugterne (her er vist 600 g blandede, men 300 g
røde er bedst) skylles, deles og frøstolene er fjernede. Skæres i tynde
strimler - gem i en skål.
Løgene skylles og skæres i ret tynde skiver - gem
i en skål.
Tomaterne hældes i et dørslag og væden trykkes
forsigtigt ud. Tomaterne deles i store stykker - gem i en skål.
Hvidløgene pilles og hakkes fint - gem i en skål.
Persille og timian skylles og hakkes fint - gem i en
skål.
Basilikum (her brugt græsk basilikum, men almindelig
basilikum er næsten bedre) skylles og bladene skæres i strimler
Auberginerne duppes tørre i et viskestykke og skæres i
grove stykker.
Tilberedning
2/3 dl olie opvarmes til rygepunktet i en sauterpande
(evt. stor tefalpande) og auberginerne brunes ved god varme i 8-10 minutter
- vend ofte. Læg på køkkenrulle, så den overskydende olie suges væk.
1/2 dl olie kommes på panden, skru ned til mellemvarme
og squashene steges 6-8 minutter (vend ofte). Tag dem af.
Peberfrugterne steges 6-8 min med lidt mere olie. Tag
dem af.
Løgene klares (ikke brune) i 6-8 min med lidt mere
olie.
Tomater, hvidløg, persille, timian og sukker tilsættes
og det simrer ved svag varme 20-30 min. Hertil kan retten forberedes flere
timer i forvejen.
Tilsæt de andre resten og varm igennem 5-6 minutter.
Smag til med (ret meget) salt og peber, vend
basilikummen i og server.
Serveres koldt som forret med brød, eller
(varmt) som tilbehør til kød (f.eks. lam).
Retten har godt af at trække 4-8 timer i køleskab, hvis den
skal serveres kold.