Udstyr: Ovnfast fad/bradepande på 20x30 cm og en plade, der ligge
top passer ned i fadet.
Smelt smørret forsigtigt.
Skræl kartoflerne.
Skær kartoflerne i 2-3 mm tykke skiver på køkkenmaskine
eller med en skarp kniv.
Tør kartoffelskiverne i et rent viskestykke og læg dem
i en stor skål.
Smelt smørret ved svag varme så det bliver flydende,
men ikke brunt.
Hæld det smeltede smør, evt. krydderurter og salt og
peber over kartoflerne og vend dem grundigt, så de bliver smurt på alle
sider. Det er lettest med hænderne (brug handsker).
Læg kartoflerne et smurt, ovnfast fad på 20x30 cm
(eller i flere mindre firkantede fade) - læg et tyndt lag ad gangen, og læg
næste lag lidt forskudt.
Læg et stykke bagepapir på overfladen og pres med
pladen kartoflerne ned og godt sammen.
Fjern plade og bagepapir igen.
Bag kartoflerne i ovn i 45 min ved 170° (varmluft) til
kartoflerne netop er møre. Prøv efter 45 min med en kødnål/grillspyd om de
er møre, og derefter hver 15 minutter til de er møre.
Læg bagepapir og plade ovenpå, og derefter noget tungt for at presse
pladen ned - og stil på køl i mindst 6 timer, gerne en dag eller to.
1 time før spisetid
Varm ovnen op til 230° varmluft.
Tag kartoflerne ud, og skær dem i 6-7 cm store firkanter med en skarp
kniv.
Sæt firkanterne på bagepapir på en plade med lidt afstand og bag dem i
den varme ovn i 10-12 min til de er sprøde og brune i kanterne. Brug evt.
grill et par minutter, hvis de ikke bliver brune.