Bønnerne skylles i flere hold koldt vand og sættes i
blød i dobbelt mængde vand i 8-12 timer.
Sæt bønnerne over for lavt blus i nyt, rigeligt vand.
De skal koge i ca. 5 kvarter - efter 1 time tilsættes 1/2 spsk salt.
Hak tomaterne groft, og hæld væden fra.
Pil og hak hvidløg og skalotteløg meget fint.
Skær baconen i små stykker.
Skyl timiankvistene.
Varrm 2 spsk olivenolie i en mellemstor gryde og brun
bacon, hvidløg og skalotteløg let.
Tilsæt tomater, rosévin og timiankviste. Kog op og skru
ned så det kun småsimrer.
Når bønnerne er færdige, hældes vandet fra bønnerne og
de kommes i en skål sammen med 2 spsk olivenolie og 1/2 dl rosévin (mens
bønnerne er varme, så de suger).
Bland bønnerne i tomatsaucen, varm igennem og smag til
med salt og peber.
NOTE Tilsæt evt. saften af 1/2 citron og en
håndfuld finthakket, bredbladet persille for at gøre smagen mere frisk.
Serveres med godt brød som tilbehør til
f.eks. lam.
Variation: Ostegratineret
Retten
kan dækkes med (ca. 100 g) reven parmesanost og gratineres i en meget varm ovn i
ca. 10 min til osten er gylden.