-
Bønnerne sorteres (for småsten og
andre urenheder), lægges
i en stor skål med koldt vand og står i 8-18 timer.
-
Tag kødet ud af køleskabet, så det
får stuetemperatur.
-
Bønne-vandet kasseres og bønnerne
koges i vand (så det godt og vel dækker) med lidt salt i ca. 1 time. Hæld
vandet fra og lad bønnerne stå.
-
Kødet klargøres (skær sener og store fedtområder fra).
Halvdelen skæres i mundrette stykker og den anden halvdel hakkes (hvis det
ikke allerede er hakket).
-
Kødet svitses i vindruekerneolien (ad
2-3 gange). Kom det i og lad det være de første par minutter indtil det har skiftet
farve. Smag til med salt og peber.
-
Peberfrugt: Flæk og fjern indmaden,
skær resten i terninger. Svits ved møj varme i 4-5 min.
-
Løgene pilles, gulløg hakkes groft og
hvidløg fint. Det hele sauteres ved mellemvarme så løgene bliver
gennemsigtige i olivenolien i en stor gryde.
-
Skru op og tilsæt kødet, pebrene, flåede tomater,
tomatpure og bouillon.
-
Varm igennem og skru derefter ned så det akkurat
simrer.
-
Chilipeber: Toppen skæres af, resten
deles på langs og alle frøkorn tages ud med en teske (undgå at få det
under neglene, det svier). Skær dem i bittesmå stykker.
-
Resten (undtagen bønnerne) kommes i
gryden
-
Det hele simrer under låg i 3 timer.
Rør en gang imellem og tilsæt vand, hvis det er ved at koge tørt.
-
Bønnerne tilsættes og koger
yderligere 20 minutter.
-
Smag til med salt og peber, cayennepeber
og chili.
-
Serveres med en klat
creme fraiche 18% og øl til.
Har godt af at stå en dag på køl inden det spises (op).
Kan fryses.