1 stor bouquet garni (10 stilke frisk timian og
2 friske laubærblade)
Samling
Sherryeddike efter smag
75 parmesanost, friskrevet
50 g bredbladet persille, hakkede blade
Basissaucen
Varm en stor stegepande til 160°. Tilsæt den
knuste anis, 50 g olivenolie og løgskiverne. Steg i 20 min under jævnlig
omrøring til løgende er bløde og karamelliserede. Hæld indholdet i en skål.
Soffritto: Sæt stegepanden tilbage på komfuret og sæt
varmen ned til 140°. Tilsæt 100 g olie sammen med de hakkede hvidløg og de
tre slags grøntsagstern. Steg i 20 minutter til grøntsagerne ikke længere er
rå. Hæld indholdet i en ny skål.
Opvarm en stor gryde til 220° og lad den blive
gennemvarm i 3-4 minutter. TIlsæt 100 g olie og vent til den ryger. Tilsæt
HALVDELEN af kødet og rør indtil det er brunet på alle sider. Hæld kødet i
en sigte over en skål (så fedtet kan løbe fra) og hæld derefter kødet i en
skål.
Brun den anden halvdel af kødet på samme måde.
Hæld 100 g af vinen i den tomme gryde. Kog op og skrab
alt fastbrændt af så det kommer med i væsken. Tilsæt resten af vinen og kog ind
til halvdelen (10-15 min).
Hæld kød og grønsager i gryden
og kog op. Skru ned så det kun netop bobler og tilsæt mælken og vand indtil
det dækker.
Kog under omrøring (uden låg) ved svag varme i 4 timer.
Tilsæt lidt vand, hvis det er ved at koge tørt.
Tomat-kompotten
Flå de friske tomater (efter 20 sek i kogende vand og
derefter i isvand) - eller brug flåede tomater fra dåse
Skær tomaterne over og skrab indmaden ud i en sigte
over en skål (være fra dåsetromater skal også hældes i skålen). Salt
indmaden og lad dem trække i 20 minutter inden den resterende saft presses
ned i skålen og indmaden kasseres.
Skær tomatkødet i grove stykker.
Sæt en stor, tykbundet gryde over ved 120°. Tilsæt
olien sammen med hvidløg og løg. Sauter indtil løgene er bløde og
gennemsigtige, men ikke brune.
Kom de knuste korianderfrø, hvidløgsfeddene og
stjerneanis i en tepose, luk den og læg den ned i gryden.
Tilsæt tomatkød og saft og resten af ingredienserne og
rør rundt.
Kog ved svag varme (120°?) i 2 timer.
Samling
Rør tomatkompotten (inkl. teposen med krydderier) i
kødet og kog under omrøring (uden låg) ved svag varme i yderligere 2 timer.
Smag til med salt, peber og sherryeddike.
Tilsæt lige før servering parmesanost og persille.