|
Is
Giver
ca. 850 g is, dvs. ca. 25 kugler á ca. 30-35 g.
. |
|
NOTE: Med en lille ismaskine skal portionen deles i
to, men kan man gemme den ene
portion på køl 1-2 timer, mens den anden portion fryses i maskine.
-
Æggeblommer og vaniljesukker blendes lyst og skummende. Pas på at
blende evt.
vaniljestrenge i stykker.
-
Tilsæt yoghurten.
-
Pisk fløden tyktflydende/næsten stiv
(pas på, for pludselig går det stærkt) i en anden skål
og bland de to dele med citronsaften.
-
(Evt. smag tilsættes her, hvis det skal være andet end
vanilleis)
-
Frysning, enten
-
Med ismaskine: Tænd ismaskinen og hæld blandingen i.
Efter ca. 45 min. kan isen hældes i form og stilles i fryser, eller den kan
spises direkte. Eller..
-
Uden ismaskine Frys isen direkte i skålen,
og rør
rundt hver halve time de første par timer for at isen ikke klumper. Isen bør stå mindst et par timer i
fryser før den spises.
-
Har isen stået i fryser mere end 12 timer, skal den
tages op ca. 15-20 minutter før den kugles op.
Varianter
Brombær-is
Udelad citronsaften. Trin 4: Tilsæt 350 g
brombærkompot af 350 g modne brombær og 110 g
sukker, der koges op og småkoger i 5 min. Blendes og passeres gennem en
sigte for at fjerne kernerne. |
|
Chokolade-is Trin 1: Behøver ikke at
drænes mere end 30 min Trin 4:
150 g finthakket
chokolade smeltes i mikroovn 2-3 min og blandes godt med 75 g
honning og 2 spsk kakao |
|
Grøn te-is
Trin 3-5: Udelad citronsaften og tilsæt i stedet 15 g (3 spsk)
grøn tepulver når ismassen er kommet i ismaskinen. |
|
Jordbær/hindbær-is
(til 1/2 portion af
grundopskriften)
Trin 4: 235 g
hindbær eller
jordbær blendes og hældes i (man kan evt.
passere hindbær gennem en si, hvis man vil undgå hindbærstenene).
|
|
Kaffe-is Trin 4:
Tilsæt 1 spsk fintmalet espressokaffe (bønner). Her er isen
frosset færdigt i en muffinform, og der er hældt
passionsfrugtsirup over. |
|
Kanel- og stjerneanis-is
Trin 3: Brug kun 3 dl piskefløde. Trin 5:
2,5
dl
sødmælk koges op med 3
kanelstænger og 4
stjerneanis (pas på, det koger
let over) og trækker 10 minutter. Sies, køler helt af til
køleskabstemperatur og hældes i. |
|
Nougat (hård)-is Trin 2:
Brug kun 90 g sukker
Trin 5: 1 portion
Nougat (hård) tilsættes isen. |
|
Rabarber-is
Udelad citronsaften. Trin 4: Tilsæt 850 g
rabarberkompot (giver to portioner) - kog evt.
rabarbersaften (ikke rabarberne) ind til det
halve før rabarber og saft blendes og kommes i
ismassen. |
|
Ribs-is
Trin 3: Udelad citronsaften.
Trin 4: 500 g ribs skylles, ribbes,
blendes og passeres gennem en grovmasket sigte til ca.
300 g pure - tilsæt denne.
|
|
Valnødde-is
Trin 4: 120 g
valnødder (ca. 400 g med skal) knækkes og nødderne
blendes til mel. Tilsættes isen sammen med 2 tsk
fintmalet, stærk kaffe (bønner). Hvis man vil
have stærkere nøddesmag, kan man koge nøddemelet op med
1 dl af fløden i en tefalgryde (køles helt af bagefter).
|
|
Vanilje-is
Som grundopskrift. Kan evt. serveres med lidt (god) balsamico dryppet
over.
|
|
Æble-is Trin 3:
Udelad yoghurten. Trin 4: Kog (uden låg)
æblemos af 370 g skrællede og småtskårne
æbler, f.eks.
Jonnagold tilsat 1,5 dl æblemost og
2
kanelstænger. Mosen skal være fin og
ret tør. Smag til med sukker (skal være syrlig
og frisk). Køl helt af, fjern kanelstangen og
hæld mosen i isen. |
|
|
|
|