Forside Opskrifter Madvarer Kaffe Øl Teknikker SousVide Register
Menuer Fisk Fjerkræ Kød Grønt Tilbehør Dessert

Brød

Is


Giver ca. 850 g is, dvs. ca. 25 kugler á ca. 30-35 g.
 

.

NOTE: Med en lille ismaskine skal portionen deles i to, men kan man gemme den ene portion på køl 1-2 timer, mens den anden portion fryses i maskine.

  1. Æggeblommer og vaniljesukker blendes lyst og skummende. Pas på at blende evt. vaniljestrenge i stykker.

  2. Tilsæt yoghurten.

  3. Pisk fløden tyktflydende/næsten stiv (pas på, for pludselig går det stærkt) i en anden skål og bland de to dele med citronsaften.

  4. (Evt. smag tilsættes her, hvis det skal være andet end vanilleis)

  5. Frysning, enten

    1. Med ismaskine: Tænd ismaskinen og hæld blandingen i. Efter ca. 45 min. kan isen hældes i form og stilles i fryser, eller den kan spises direkte. Eller..

    2. Uden ismaskine Frys isen direkte i skålen, og rør rundt hver halve time de første par timer for at isen ikke klumper. Isen bør stå mindst et par timer i fryser før den spises.

  6. Har isen stået i fryser mere end 12 timer, skal den tages op ca. 15-20 minutter før den kugles op.

Varianter

 

Brombær-is

Udelad citronsaften.

Trin 4: Tilsæt 350 g brombærkompot af 350 g modne brombær og 110 g sukker, der koges op og småkoger i 5 min. Blendes og passeres gennem en sigte for at fjerne kernerne.

 
Chokolade-is

Trin 1: Behøver ikke at drænes mere end 30 min

Trin 4: 150 g finthakket chokolade smeltes i mikroovn 2-3 min og blandes godt med 75 g honning og 2 spsk kakao

Is med chokolade
Grøn te-is

Trin 3-5: Udelad citronsaften og tilsæt i stedet 15 g (3 spsk) grøn tepulver når ismassen er kommet i ismaskinen.

Is med grøn te
Jordbær/hindbær-is
(til 1/2 portion af grundopskriften)

Trin 4: 235 g hindbær eller jordbær blendes og hældes i (man kan evt. passere hindbær gennem en si, hvis man vil undgå hindbærstenene).

Kaffe-is

Trin 4: Tilsæt 1 spsk fintmalet espressokaffe (bønner). Her er isen frosset færdigt i en muffinform, og der er hældt passionsfrugtsirup over.

Kanel- og stjerneanis-is

Trin 3: Brug kun 3 dl piskefløde. Trin 5: 2,5 dl sødmælk koges op med 3 kanelstænger og 4 stjerneanis (pas på, det koger let over) og trækker 10 minutter. Sies, køler helt af til køleskabstemperatur og hældes i.

Nougat (hård)-is

Trin 2: Brug kun 90 g sukker

Trin 5: 1 portion Nougat (hård) tilsættes isen.

Is med nougat (hård)
Rabarber-is

Udelad citronsaften.

Trin 4: Tilsæt 850 g rabarberkompot (giver to portioner) - kog evt. rabarbersaften (ikke rabarberne) ind til det halve før rabarber og saft blendes og kommes i ismassen.

 
Ribs-is

Trin 3: Udelad citronsaften.

Trin 4: 500 g ribs skylles, ribbes, blendes og passeres gennem en grovmasket sigte til ca. 300 g pure - tilsæt denne.

Valnødde-is

Trin 4: 120 g valnødder (ca. 400 g med skal) knækkes og nødderne blendes til mel. Tilsættes isen sammen med 2 tsk fintmalet, stærk kaffe (bønner). Hvis man vil have stærkere nøddesmag, kan man koge nøddemelet op med 1 dl af fløden i en tefalgryde (køles helt af bagefter).

 
Vanilje-is

Som grundopskrift. Kan evt. serveres med lidt (god) balsamico dryppet over.

Æble-is

Trin 3: Udelad yoghurten. Trin 4: Kog (uden låg) æblemos af 370 g skrællede og småtskårne æbler, f.eks. Jonnagold tilsat 1,5 dl æblemost og 2 kanelstænger. Mosen skal være fin og ret tør. Smag til med sukker (skal være syrlig og frisk). Køl helt af, fjern kanelstangen og hæld mosen i isen.

 
   
 
 

© Copyright www.gugge.dk  2001-2024  -  Opdateret 28-03-2024