|
Fiske-fond
Til 3 x 8 dl. Hver portion
rækker som udgangspunkt for sauce/suppe til 4 personer.
Evt. klaring:
|
Fiskefond (ikke klaret)
Klaret fiskefond + hummerfond (derfor
den mørkebrune farve) |
-
Fjern evt. gæller, skyl fiskeskrogene helt rent for
blod, klip dem evt. op i håndterbare stykker.
-
(Udvand evt. fiskeskrogene i koldt
vand i en halv time, og dryp dem helt af.)
-
Rens og skyl porre, bladselleri,
fennikel, persillerod og
timian og skær det i grove stykker.
-
Rens og skyl skalotteløg og hvidløg,
og skær dem i fine stykker.
-
Knus enebærrene groft.
-
Svits fiskeskrogene i smør ved god varme i en stor
gryde i 5 min under omrøring.
-
Tilsæt grøntsager og svits i yderligere 5 min under
omrøring.
-
Tilsæt vinen, skru ned til middel
varme og lad fonden koge op roligt op.
-
Tilsæt resten og kog igen roligt op.
-
Kog forsigtigt i 30 minutter og skum jævnligt.
-
Passer gennem en finmasket sigte -
tryk godt til så al saften kommer med.
-
Kommes i 3 bægre og stilles på køl
(kan holde sig nogle dage). Kan fryses
ned og holde 4 måneder.
Evt. klaring af fiskefond
Klaring med æggehvider fjerner meget af smagen, derfor skal der tilsættes
yderligere
fisk/grøntsager til at give ny smag.
-
Skræl/pil og skyl grøntsagerne og
hak dem fint.
-
Hak fiskekødet fint.
-
Pisk det sammen med æggehviderne og
kom det i en gryde.
-
Smag fiskefonden til med salt (hvis
man tilsætter salt senere, kan det igen gøre fonden uklar).
-
Hæld den håndvarme fiskefond over
æggemassen, og varm forsigtigt op til det netop skælver.
-
Tag det af varmen og lad det stå i
30-60 min.
-
Hæld det forsigtigt igennem et
opvredet klæde - lad det dryppe af (man må IKKE presse æggemassen igennem,
så bliver det uklart igen).
Bruges som grundsten i kraftige fiske/skaldyrssaucer
og -supper. |
|
|