Næsten rund krop med pigge (benknuder).
Venstrevendt ligesom slethvarren.
En af de allerbedste spisefladfisk Hunnerne kan have
rogn om sommeren (ca. 20-25% af fiskens vægt). Rognen er
finkornet og saftig og smager dejligt pocheret (8 min) +
stegt ved middelvarme 10 min.
Sæson
Område
Kvalitet
Portionsstørrelse
Ca. 35% af fisken er kød. Med ben og hoved: 500 g. Uden ben: 350 g.
Filet: 180 g.
Holdbarhed
2-3 dage (store fisk må gerne
"trække" 2-3 på is/køl dage før tilberedningen)
Klargøring
Pighvarren renses grundigt under koldt vand - især fjernes alle
blodrester og gæller. Er pighvarren HELT nyfanget, kan den ligge i
køleskabet et døgns tid for at samle mere smag. Filetering (brug en spids,
bøjelig og smal kniv):
skær et lodret snit gennem skindet i filettens omkreds
skær ned mellem filet og ben fra hovede mod hale (ca. halvt ned
langs filetten)
Løft filetten op og skær resten fri
Gentag for de tre andre filetter og læg på køl.
Tilberedning
Fileter: Ovnbages, steges. Hel:
Pocheres. Gem ben, hovede og skind til fiskefond!