Forside Opskrifter Madvarer Kaffe Øl Teknikker SousVide Register
Fisk Frugt Grøntsager Kød Mælkeprod Kolonial Andet drikkevarer

Pighvar

Fladfisk, store


Latin psetta maxima
English turbot
Deutsch steinbutt
Francais  turbot
Italiano rombo chiodato, rombo gigante
Spaniol rodaballo
Længde
Vægt
Kendetegn Næsten rund krop med pigge (benknuder). Venstrevendt ligesom slethvarren. En af de allerbedste spisefladfisk Hunnerne kan have rogn om sommeren (ca. 20-25% af fiskens vægt). Rognen er finkornet og saftig og smager dejligt pocheret (8 min) + stegt ved middelvarme 10 min.
Sæson
Område
Kvalitet
Portionsstørrelse  Ca. 35% af fisken er kød. Med ben og hoved: 500 g. Uden ben: 350 g. Filet: 180 g.
Holdbarhed 2-3 dage (store fisk må gerne "trække" 2-3 på is/køl dage før tilberedningen)
Klargøring Pighvarren renses grundigt under koldt vand - især fjernes alle blodrester og gæller. Er pighvarren HELT nyfanget, kan den ligge i køleskabet et døgns tid for at samle mere smag. Filetering (brug en spids, bøjelig og smal kniv):
  • skær et lodret snit gennem skindet i filettens omkreds
  • skær ned mellem filet og ben fra hovede mod hale (ca. halvt ned langs filetten)
  • Løft filetten op og skær resten fri
  • Gentag for de tre andre filetter og læg på køl.

Tilberedning Fileter: Ovnbages, steges. Hel: Pocheres. Gem ben, hovede og skind til fiskefond!
Typisk ret Pighvar med forårsløg og kartofler
 
 

© Copyright www.gugge.dk  2001-2017  -  Opdateret 28-04-2017