|
Andesteg,
traditionel
8-10 personer.
Sovs
|
|
Fond
-
Klargør grøntsagerne og skær dem i mindre
stykker.
-
Hals, kråse og hjerte brunes i lidt andefedt fra
dyrenes indre og grøntsagerne og krydderierne tilsættes og svitses lidt
med. Hertil kan føjes lidt svesker og æblestykker.
-
Tilsæt rødvinen og kog helt væk.
-
Tilsæt ca. 1,5 dl vand (så det dækker) og skru ned så det blot
simrer.
And
-
Fyldet klargøres: Æblerne skrælles, skæres i
grove stykker, og svitses 5-10 min i andefedt. Den yderste, tynde appelsinskræl skæres af (uden det
hvide) og hakkes fint. Den hvide skal skæres af med en kniv og kødet skæres i både.
-
Evt. rester af blod, indvolde og store fedtklumper (gem
fedtet til andre ting) fjernes fra ændernes indre. De tørres grundigt med køkkenrulle, krydres
godt med salt og peber (både ud- og indvendigt) og fyldet kommes i.
-
Snør anden sammen, så vinger
og lår sidder tæt til kroppen (ellers får de for meget) - alternativt
pakkes enderne ind i folie de første timer.
-
Sæt ænderne med brystet nedad (dvs. vingerne opad) på en rist i en
bradepande og sæt panden i en 130°
varm ovn (ænderne skal være placeret midt i ovnen). Hæld 2 dl vand i
bradepanden, så det afsmeltende fedt ikke brænder på.
-
Vend ænderne hver time.
-
Efter 5-6 timer*) tages ænderne ud og dæk ænderne med
viskestykker.
Sovs
-
Hæld stegeskyen i en gryde, skum fedtet af
og smid det
væk.
-
Fonden sies, blandes med 1-2 dl af skyen (uden
fedtet) og koges ind ved kraftig varme.
-
Oksefonden kommes i og varmes igennem. Smag til med
salt, peber og evt. citron.
-
Evt. jævnes sovsen med maizena.
Færdiggørelse
-
Ænderne klippes i portionsstykker
(lår og bryst i 2 stykker) og lægges i bradepanden med skindet opad,
sættes på nederste rille i
ovnen ved 250°
ca. 20 min. indtil det hele er blevet brunt og sprødt. Brun evt. ad 2
gange.
*) Stegetid: 1 time og 20 min. pr. kg (ved 130°)
+ bruning (20 min. i alt) til
sidst.
Server med jordskokkemos,
brunede kartofler og
rødbedesalat
eller
rødkål.
Drikkevarer: Drik en
kraftig, frugtrig vin som Côtes du Rhône, Ripasso eller Rioja Reserva.
|