|
And a l'orange
6 personer (kun bryst). 8 personer hvis
lårene serveres med (de er seje...).
|
|
-
Hvedekorn sættes i blød natten over i koldt vand.
Alternativt overhældes de med kogende vand og står 1/2 time.
-
Ænderne klargøres
-
Ænderne gås omhyggeligt efter for hagl.
-
Fjer og fjersække fjernes med en pincet.
-
Gumpfedt tages fra (gemmes).
-
Ænderne gnides med salt og peber på yder- og inderside.
-
Fyldet klargøres
-
Hæld vandet fra hvedekornene, og kom dem i en gryde med
nyt vand. Kog op og kog i 20 min, og hæld vandet fra i en sigte.
-
Udsten sveskerne og skær dem i halve.
-
Fjern skræl og kernehus fra æblerne og skær dem i 3x3
cm stykker.
-
Smelt gumpfedtet i en gryde (middel varme), varm
hvedekornene 3-4 min
-
Tilsæt svesker og æbler og varm igennem.
-
Tag gryden af varmen, og køl af før
fyldet skal stoppes i ænderne. Gem resten af fyldet.
-
Ænderne steges
-
Tænd ovnen på 180°.
-
Stop fyldet i ænderne og luk evt. hver and med en
kødnål.
-
Brun ænderne på alle sider (en ad gangen) i 30 g smør
og læg dem i en bradepande (eller et ovnfast fad) der netop rummer dem.
-
Kom resten af fyldet i et andet fad i ovnen.
-
Kom dem i ovnen i ca 45 min (40 min pr. kg for en and).
Hæld/pensl med stegeskyen hvert kvarter.
-
Appelsinsauce
-
Skræl den yderste skal (ikke det hvide) af 3
appelsiner, og skær skrællerne i fine strimler.
-
Kom skrællerne i en lille gryde og dæk med koldt vand.
Kog op og hæld vandet fra. Gentag med nyt koldt vand. Stil strimlerne på
køl.
-
Pres saften fra de afskallede appelsiner.
-
Skær de 3 sidste appelsiner i fileter, så al det hvide
kød og hinder fjernes. Dæk med film.
-
Pil og hak skalotteløgene.
-
Kom 1/2 dl stegefedt/sky (fra ænderne i ovnen) i en
gryde.
-
Blancher løgene over middel varme et par minutter.
-
Hæld sukker på og lad det karamellisere til brunt.
-
Tilsæt sherryeddike og kog helt væk.
-
Tilsæt appelsinsaft og kog roligt ind til det halve.
-
Hæld fonden på og kog ind til den begynder at tykne
(skru evt. lidt op for varmen). Det bør tage 10-15 min.
-
Færdiggørelse
-
Tag ænderne ud og lad dem trække i 20-25 min
-
Del smørret et små klumper og pisk dem i saucen, og
skru ned så saucen ikke koger. Kom appelsinstrimlerne i.
-
Tag fyldet ud og læg det i den ene side af et ovnfast
serveringsfad.
-
Skær brysterne (og evt. lår) af ænderne og læg dem ved
siden af.
-
Læg appelsinfileterne ved og hæld lidt sauce over
-
Sæt i ovnen 5 min for at varme kødet.
Server straks med den varme sauce ved siden af.
Hvide kartofler passer godt til. |