Rør delene til fordejen sammen og stil det varmt (stuetemperatur).
Rør
surdej, vand og mel sammen og stil det varmt (20-25°)
8-9 timer.
Brøddej: Æltning (eftermiddag)
Ælt ingredienserne sammen (undtagen salt) og vent 30 min. Ælt saltet ind i
dejen, og vend alle fire hjørner hver halve time, 4-5 gange i alt.
Fordejen skal nu være hævet til 120-130%
og der skal være bobler i overfladen.
Test om den er klar ved at komme 1 tsk
i en skål vand - fordejen flyder på vandet, hvis den er klar (ellers giv
den nogle timer mere)
Rør
50 g af fordejen (gem resten som surdej til næste gang), gær og
hybenpulver ud i vandet. Rør
derefter melet
i til en dej.
Drys saltet ovenpå (men ælt det ikke ind i dejen endnu),
dæk det til og lad det hvile en halv time.
Dyp hånden i vand og ælt dejen sammen med hånden ved at
gribe om den og mase den ud mellem fingrene.
Dyp hånden i vand og træk forsigtigt og langsomt hvert hjørne så langt op
som muligt, og fold det over til det modsatte hjørne. Dæk til og lad det hvile i en halv time.
Gentag trin 5.
Gentag trin 5.
Gentag trin 5.
Gentag trin 5.
(Fortsæt evt. flere gange med en halv times mellemrum hvis dejen ikke
fyldes luftig og elastisk - og er hævet ca. 50%.)
Formning og hævning (aften)
Dejen formes, spændes op og lægges i en smurt form. Sæt til hævning i
køleskab i 2-18 timer - tag ud 1 time før bagning.
Form
dejen
op igen ved at trække en side tilbage (væk fra dejen) og derefter
henover dejen til den modsatte side og tryk stykket let ned. Gentag for
alle 4 sider. Træk til sidst den første side over til den modsatte side.
Skub undersiden ind under dejen med en
meldrysset spartel, mens du holder imod med hånden i den anden side og
drejer dejen rundt 3-4 gange, så den igen får kugleform.
Læg forsigtigt dejen (ved hjælp af spartlen) over i en
(aflang) form.
DAG 2: Bagning
Kontroller, at dejen er hævet til dobbelt størrelse -
hvis ikke, så sæt formen på køkkenbordet et par timer.
Varm ovnen til maksimal temperatur med varmluft.
Fjern filmen, dæk med sølvpapir og sæt brødet midten af ovnen.
Bag i 30-35 min
(brødets centrumstemperatur skal være 100°).
Tag brødet ud af formen og læg det på
en rist og lad det køle af.
Opbevar brødet ved stuetemperatur 1-2 dage indpakket i
bagepapir (eller frys ned).