|
Emmerbrød
Madbrød med let
sødlig karakter. OBS:
Skal startes 1 dag før!
Fordej
Brøddej
-
50 g frisk hvedesurdej
-
450 g koldt vand
-
5 g frisk gær
-
10 g
honning
-
10 g salt
-
250 g fuldkornsemmermel
-
250 g hvedemel
|
|
DAG 1
- Morgen
- Rør fordejen sammen og stil den tildækket ved stuetemperatur.
-
Eftermiddag/aften
-
Rør fordej, vand og smuldret gær sammen i en
stor skål (evt. røreskål til maskine).
-
Tilsæt mel, honning og salt.
-
Rør med dejkrog langsomt i 1 min
-
Sæt farten op og rør indtil dejen slipper siderne helt
(ca. 10 min)
-
Smør en 1,5 liter form grundigt med smør, og sæt
bagepapirstykker fast på siderne (brødet hænger nemt i, så vær omhyggelig).
-
Dæk formen med film, der er smurt med smør hvor filmen
dækker formens åbning (så brødet ikke hænger i når det hæver).
-
Stil på køl i 12-16 timer (start evt. med en time ved
stuetemperatur, hvis det skal gå hurtigere).
DAG 2
-
Kontroller, at dejen er hævet til dobbelt størrelse -
hvis ikke, så sæt den på køkkenbordet et par timer.
-
Varm ovnen til maksimal temperatur med varmluft.
-
Fjern filmen og sæt brødet midten af ovnen.
-
Bag i 5 min
-
Sæt temperaturen ned til 200° og fortsæt i ca. 40 min
(brødets centrumstemperatur skal være 100°).
-
Tag brødet ud af formen og læg det med hovedet nedad på
en rist og lad det køle af.
-
Opbevar brødet ved stuetemperatur 1-2 dage indpakket i
bagepapir (eller frys ned).
|
|
|