Forside Opskrifter Madvarer Kaffe Øl Teknikker SousVide Register
Menuerne Fisk Fjerkræ Kød

Grønt

Tilbehør

Dessert

Brød

Meyers mørke rugbrød


Brød på ca. 1.500 g. OBS: Skal startes 1 dag før!

Dag 1

  • Surdej

  • Kerner

    • 255 g skårne rugkerner

    • 125 g græskarkerner

    • 375 g koldt vand

Dag 2

  • 300 g af surdej fra dag 1

  • 150 g lunkent vand

  • 750 g opblødte kerner fra dag 1 (det hele)

  • 300 g fint malet fuldkorns-rugmel

  • 8 g maltmel

  • 15 g salt

 

 

Dag 1

  1. Kom kerner og vand i røreskålen og dæk til.

  2. Rør opbevaringssurdej, vand og mel godt sammen i en anden skål og dæk til.

  3. Lad det stå ved stuetemperatur til næste dag (12-24 timer).

Dag 2

  1. Bland

    1. Si evt. overskydende vand fra de opblødte kerner.

    2. Hæld 300 g af surdejen fra dag 1 i røreskålen, og  gem resten som surdej til næste gang.

    3. Tilsæt vandet og rør surdejen ud i det.

    4. Tilsæt kerner, mel, maltmel og salt..

    5. Rør med dejkrog langsomt i 1 min.

    6. Sæt farten lidt op og rør indtil dejen er homogen (ca. 6-8 min).

  2. Hæve

    1. Smør en 3-liters form med smør, og sæt bagepapirstykker fast på siderne, hvis det ikke er en silikoneform (brødet hænger nemt i, så vær omhyggelig).

    2. Dæk formen med film, der er smurt med smør hvor filmen dækker formens åbning (så brødet ikke hænger i når det hæver).

    3. Lad brødet hæve ved stuetemperatur (2-6 timer) indtil der har dannet sig en håndfuld bittesmå lufthuller i overfladen, og brødet er hævet 10-20%. Giv det ikke længere tid, da det så hæver for meget og toppen vil løftes af under bagningen og give et hul i krummen.

  3. Bage

    1. Varm ovnen til 230° varmluft.

    2. Sæt brødet i midten af ovnen og bag i 10 min.

    3. Sæt temperaturen ned til 180° og fortsæt til brødets centrums-temperatur er 97° (ca. 45 min).

  4. Tag brødet ud af formen og læg det med bunden opad på en rist og lad det køle helt af. Pak derefter i papir.

  5. Vent helst 10-12 timer med at skære af brødet.

 
 

© Copyright www.gugge.dk  2001-2024  -  Opdateret 28-03-2024

  Chart.dk