Vakuumering pakker emnet i en tætsluttende plastpose så
der ikke er isolerende luftlommer: Alle dele af emnet opvarmes
ligeligt
emnet holder på smag og saft mens det opvarmes: Vandbadet trækker
det ikke ud af emnet.
Desuden bruges selve vakuumeringen (undertrykket) i visse opskrifter
til at ændre (knuse) strukturen, f.eks. i bær eller melon.
Forberedelse
Fjern evt. fedt, sener og andet som man ikke ønsker med.
Sug evt. saft væk med køkkenrulle
Tilføj krydderier
Vakuumering med vakuumpakker
OBS: Med denne metode kan man IKKE bruge flydende tilsætninger
(olie, marinade, væske), da det vil blive suget ud af posen og ind i
maskinen.
Vælg en posestørrelse, så der plads til emnet + lidt plads
omkring, og især 8-10 cm fri ved åbningen.
Fold en "krave" på den øverste del af posen, så kanten ikke
snavses til, når emnet lægges i posen.
Læg emnet i posen. Er der flere emner i en pose, så forsøg
at placer dem med størst mulig afstand, så de ikke mases sammen
under vakuumeringen.
Fold kraven ud, og sæt posen i vakuumpakkerens spalte og luk
låget.
Tænd for vakuumeringen, og tryk evt. lidt på låget
så maskinen får fat.
Tænd for svejsningen, når vakuumeringsgraden er nået (visse
maskiner gør dette automatisk).
Kontroller svejsningens tæthed. Typisk fejl: Der blev suget
væske ud under vakuumeringen, så den øverste del ved svejsningen
blev våd, og svejsningen derfor ikke blev ordentlig.
Vakuumering uden vakuumpakker
Vakuumering med væsker kan ikke gøres med vakuumpakker, fordi
denne vil suge væske ud og risikere skader på maskinen. I stedet
kan man bruge en plastpose med lynlås, hvor luften presses ud
med en af disse metoder:
Bordkant-metoden
Fyld emne inkl. væske i posen
Hold posen i hjørnerne ved åbningen, og læg den over
bordkanten, så den væskefyldte del netop er under
bordpladens kant
Sænk posen ned, så luften presses ud af den øverste del.
Hjælp evt. til ved at "feje" luftlommer op mod åbningen med
den ene hånd mod bordpladen.
Når al luften er presset ud, lukkes posen med lynlåsen.
Vand-metoden
Fyld emne inkl. væske i posen
Hold posen i hjørnerne ved åbningen, og sænk den ned
i et vandbad (koldt vand, så luften presses ud.
Når hele posen er i nede i vandet, så luften er
presset ud (hjælp evt. til ved at presse luftlommer op
mod åbningen med fingrene), lukkes posen med lynlåsen.