Forside Opskrifter Madvarer Kaffe Øl Teknikker SousVide Register
Fisk Frugt Grøntsager Kød Mælkeprod Kolonial Andet drikkevarer

Skrubbe

Små fladfisk


Latin platichthys flesus
English butt flounder
Deutsch flunder
Francais  flet commun
Italiano Passera pianuzza
Spaniol Platija
Længde 20-40 cm
Vægt 300-1.000 g
 
Alternativer Rødspætte, rødtunge, skærising, søtunge


Kendetegn Stiv og fast med mere hvidt underskind og ru overskind (altid ru på øjesiden) - de fleste er højrevendte. Ligner rødspætten meget, selvom den er grovere og lidt mere vandet i kødet, har flere ben og som regel er mindre. 

Hunnerne har ofte rogn (se billedet af de flåede fisk - den bageste), der kan udtages og steges/koges kort (smager som torskerogn, men er lidt finere i konsistensen).


Sæson apr-maj, sep-nov

Område Østersøen, Middelhavet

Kvalitetstegn Stiv krop. Sorte, udstående øjne. Blankt skind med slim.

Portionsstørrelse  Ca. 1 per person. Med ben og hoved: 450 g. Uden ben: 300 g. Filet: 180 g.

Holdbarhed 1-2 dage på køl.

Klargøring Hoved, hale og finner klippes af, og fisken flås og skylles - pas især på at få fjernet blodrester (smager bittert).

Tilberedning Steg dem hvis de er små - ellers pocheres de hele eller i fileter.

Typisk ret Smørstegt (evt. paneret i æg og rasp/rugmel) med hvide kartofler og persillesovs.

 
 

© Copyright www.gugge.dk  2001-2017  -  Opdateret 28-04-2017