Aflang fisk med stort, rundt hovede og
meget kraftigt tandsæt. Ryg- og gatfinne er meget lange og
den har 10-15 mørke, lodrette striber fra rygfinnen.
Danner meget slim efter fangsten.
Smag
De store fileter er benfri med hvidt og
fast kød. Smager lidt i retning af hummer og rejer
(havkatten lever af skaldyr).
Sæson
Højsæson: feb-jul
Område
Nordatlanten, ved de skandinaviske kyster
og sydpå til Spaniens nordkyst.
Kvalitetstegn
Fisk på under 2 kg giver
meget lidt kød (25%) - større fisk giver fine filetter.
Portionsstørrelse
Filet: 100-150 g. Koteletter:
250-300 g.
Holdbarhed
1-2 dage på køl.
Klargøring
Filetteres (få fiskehandleren til at gøre
det) for større fisk (over 2 kg) eller skæres i skiver som koteletter
(især relevant ved små fisk mindre end 2 kg).