Forside Opskrifter Madvarer Kaffe Øl Teknikker SousVide Register
Fisk Frugt Grøntsager Kød Mælkeprod Kolonial Andet drikkevarer

Gedde

Ferskvandsfisk


Latin Esox lucius
English Pike, jackfish
Deutsch Hecht
Francais  Grand brochet, brochet (du nord)
Italiano Luccio
Spaniol Lucio
Længde 30-100 cm
Vægt 2-12 kg
 
Alternativer  


Kendetegn Langstrakt "torpedoformet" krop med fladt, bredt hovede. Ryg- og gatfinne er overfor hinanden tæt ved halen. Den har tusindsvis af små, sylespidse tænder. Kroppen er ofte dækket af gullige pletter. Mange små ben i kødet.

Sæson Hele året, undtagen april, hvor den er fredet.

Område I ferskvand (søer, moser og langsomtstrømmende åer og floder) og brakvand (bl.a. i Østersøen) i de nordlige arktiske og tempererede områder.

Kvalitetstegn  

Portionsstørrelse  Med ben: 300 g. Filet: 180 g.

Holdbarhed 1-2 dage på køl.

Klargøring Afslimes (hvis de ikke allerede er gjort). Fileteres, benene (mange) fjernes.

Tilberedning Ofte hakkes kødet.

Typisk ret Gedeboller eller geddefrikadeller
 
 

© Copyright www.gugge.dk  2001-2017  -  Opdateret 28-04-2017