Forside Opskrifter Madvarer Kaffe Øl Teknikker SousVide Register
Fisk Frugt Grøntsager Kød Mælkeprod Kolonial Andet Drikkevarer

Artiskok

Diverse


Latin cynara scolymus
English artichoke
Deutsch artischock
Francais  artichaut
Italiano carciofo
Spaniol alcarchofa
Længde 15-20 cm
Vægt 150-500 g
  Artiskok, hel og skrællet forfra og bagfra
Kendetegn Let med stive og spændstige blade .
Sæson SEP-MAJ
Område Middelhavsområdet, Bretagne, USA
Kvalitet Lukket, uden brune ender eller tørre blade.
Portionsstørrelse 
Opbevaring I plastpose i køleskabets grøntsagsskuffe
Holdbarhed 1 uge godt indpakket på køl
Tilberedning De yderste, stive blade hives/skæres af, stilken skæres bort lige under bunden (de nederste 5 cm smager dog godt hvis de skrælles), den øverste 1/3-1/2 af bladene skæres af, og skægget (hårtrevlerne) på bunden fjernes med en skarp ske. Artiskokken deles ofte i 2 eller 4 eller man bruger kun den inderste bund (hjertet). Klargjorte artiskokker opbevares i citronvand, da de ellers misfarves. Koges ca. 15 min til de er møre.
Typisk ret Kogte bunde (hjerter) eller kogte, hvor kun blad-enderne spises (evt. dyppet i sennepsdressing).
 
 

© Copyright www.gugge.dk  2001-2018  -  Opdateret 31-12-2017