Sciascia
Caffè, via Fabio Massimo 80/A. Denne smukke gamle café fra 1936. Her fås ifølge de lokale byens bedste
kaffe. Husets specialiteter er ’caffè al cioccolato’, espresso med
flydende mørk chokolade og ’gran cappuccino eccellente’, en
deluxe-cappuccino lavet på en dobbelt espresso med kakao, flydende mørk
chokolade og flødeskum. Her er kun få borde, men man sidder dejligt i de
klassiske salonmøbler og føler sig hensat til en anden tidsperiode.
Sant'Eustachio il
Caffè, piazza Sant’Eustachio 82. Lige bag Senatet ligger en af byens mest kendte cafeer, så man kan ikke
påstå, den er hemmelig. Men det er fuldt fortjent, at kaffen på Bar
Sant’Eustachio rangerer meget højt på de kræsne romeres hitliste. Den
holder standarden år efter år, og på trods af den meget centrale
beliggenhed og stedets berømmelse er det fortrinsvis lokale (inkl. et
væld af politikere), der strømmer til fra morgen til aften. Man kan
enten stå i baren eller sidde ude, hvis vejret tillader det. Husets
specialitet ’gran caffè’ er en oversize espresso, der er lidt sød og
ekstra cremet (’cremoso’). Den og al anden kaffe her er brygget på
husets egen blend af 100 procent arabica fra Brasilien, Guatemala,
Madagaskar, Colombia og St. Helena. Man kan både købe kaffen og diverse
souvenirs med hjem. For eksempel kopper, bøjede teskeer og kander.
La Casa del Caffè
Tazza d'Oro, via degli Orfani 84. Egen ’torrefazione’ (kaffebønneristning) få meter fra Pantheon. Husets
specialitet er hjemmelavet ’granita di caffé con panna’. Granita laves
af en masse frosset espressokaffe, der blandes med sukker. Når det er
helt hårdt, knuses eller rives det til en slags. Tazza d’Oros egen
kaffeblend hedder ’La Regina del caffè’ (Kaffens dronning). Man kan også
få økologisk kaffe (Dronningen af Java – ’La regina di Giava’). Efter
sigende skulle Den gyldne kop have været den vigtigste inspirationskilde
for folkene bag Nespresso.
Castroni,
via Cola di Rienzo 196. Castroni er en institution i Rom og stammer fra 1932, da den første
kolonialhandel åbnede i Prati-kvarteret. Nu er der ni
butikker/kaffebarer spredt over hele byen, men hovedkvarteret er stadig
i via Cola di Rienzo. Her kan man købe og drikke (kun stående!) mange
vidunderlige slags kaffe. Her er kvalitetsprodukter fra ethvert hjørne
af Italien (pasta, kager, chokolade, likører ...) og mange varer fra
fjerne lande som krydderier, te, kaffe og orientalske saucer. Der er
altid gang i den og sjov stemning langs den alenlange bardisk, hvor man
i løbet af morgenen kan spise hjemmelavede ’cornetti’ (søde italienske
croissanter) og andre søde sager og senere på dagen små pizzastykker og
panini.
I Dolci di Checco er
Carrettiere, via Benedetta 7 (10?) Ret lille bar i Trastevere. En suveræn ’caffè shakerato’. Den laves ved
at ryste isklumper, flydende rørsukker og espressokaffe sammen i en
shaker og er en skøn læskende sommerdrik. Hvis man bruger sukker i
espressoen, så bed om ’crema’. Det er en napolitansk sukkercreme, der er
pisket af kaffe og sukker, og som er et meget raffineret alternativ til
almindelig sukker. Her hos Checco laves alle kager, ’cornetti’ og andet
sødt brød, med kun de bedste råvarer og det meste endda på surdej. Der
bruges ordentligt smør og aldrig margarine, og folk kommer fra hele
Trastevere og Campo dei Fiori-området for at spise morgenmad her.