|
SousVide-processen 1: Vakuumering
Vakuumering pakker emnet i en tætsluttende plastpose så
- der ikke er isolerende luftlommer: Alle dele af emnet opvarmes
ligeligt
- emnet holder på smag og saft mens det opvarmes: Vandbadet trækker
det ikke ud af emnet.
Desuden bruges selve vakuumeringen (undertrykket) i visse opskrifter
til at ændre (knuse) strukturen, f.eks. i bær eller melon.
Forberedelse
- Fjern evt. fedt, sener og andet som man ikke ønsker med.
- Sug evt. saft væk med køkkenrulle
- Tilføj krydderier
|
 |
Vakuumering med vakuumpakker
OBS: Med denne metode kan man IKKE bruge flydende tilsætninger
(olie, marinade, væske), da det vil blive suget ud af posen og ind i
maskinen.
- Vælg en posestørrelse, så der plads til emnet + lidt plads
omkring, og især 8-10 cm fri ved åbningen.
- Fold en "krave" på den øverste del af posen, så kanten ikke
snavses til, når emnet lægges i posen.
- Læg emnet i posen. Er der flere emner i en pose, så forsøg
at placer dem med størst mulig afstand, så de ikke mases sammen
under vakuumeringen.
|
 |
- Fold kraven ud, og sæt posen i vakuumpakkerens spalte og luk
låget.
|
 |
- Tænd for vakuumeringen, og tryk evt. lidt på låget
så maskinen får fat.
- Tænd for svejsningen, når vakuumeringsgraden er nået (visse
maskiner gør dette automatisk).
|
 |
Kontroller svejsningens tæthed. Typisk fejl: Der blev suget
væske ud under vakuumeringen, så den øverste del ved svejsningen
blev våd, og svejsningen derfor ikke blev ordentlig. |
 |
Vakuumering uden vakuumpakker
Vakuumering med væsker kan ikke gøres med vakuumpakker, fordi
denne vil suge væske ud og risikere skader på maskinen. I stedet
kan man bruge en plastpose med lynlås, hvor luften presses ud
med en af disse metoder:
Bordkant-metoden
- Fyld emne inkl. væske i posen
- Hold posen i hjørnerne ved åbningen, og læg den over
bordkanten, så den væskefyldte del netop er under
bordpladens kant
- Sænk posen ned, så luften presses ud af den øverste del.
Hjælp evt. til ved at "feje" luftlommer op mod åbningen med
den ene hånd mod bordpladen.
- Når al luften er presset ud, lukkes posen med lynlåsen.
Vand-metoden
- Fyld emne inkl. væske i posen
- Hold posen i hjørnerne ved åbningen, og sænk den ned
i et vandbad (koldt vand, så luften presses ud.
- Når hele posen er i nede i vandet, så luften er
presset ud (hjælp evt. til ved at presse luftlommer op
mod åbningen med fingrene), lukkes posen med lynlåsen.
|