Stiv og fast med mere hvidt underskind og
ru overskind (altid ru på øjesiden) - de fleste er
højrevendte. Ligner rødspætten
meget, selvom den er grovere og lidt mere vandet i kødet,
har flere ben og som regel er mindre.
Hunnerne har ofte
rogn (se billedet af de flåede fisk - den bageste), der kan
udtages og steges/koges kort (smager som torskerogn, men
er lidt finere i konsistensen).
Sæson
apr-maj, sep-nov
Område
Østersøen, Middelhavet
Kvalitetstegn
Stiv krop. Sorte, udstående øjne.
Blankt skind med slim.
Portionsstørrelse
Ca. 1 per person. Med ben og hoved: 450 g. Uden ben: 300 g.
Filet: 180 g.
Holdbarhed
1-2 dage på køl.
Klargøring
Hoved, hale og finner klippes af, og
fisken flås og skylles - pas især på at få
fjernet blodrester (smager bittert).
Tilberedning
Steg dem hvis de er små - ellers
pocheres de hele eller i fileter.
Typisk ret
Smørstegt (evt. paneret i æg og
rasp/rugmel) med hvide kartofler og
persillesovs.